Inleiding Abraham
Home 
   JV Inleidingen 
Foto's 
Links 
Mail me 

 

Abraham en de verwoesting van Sodom

Lezen: Genesis 18: 16-33 en Genesis 19: 24-29

Zingen: Psalm 119:1

 

Ook deze inleiding gaat weer over Abraham. Hij sluit daarbij aan op de inleiding van Roland, van 3 weken geleden. Dit maal ontmoeten we Abraham op een van de hoogtepunten van zijn leven. Het gaat namelijk over Abraham die zich met zijn voorbede, zijn bewogenheid en zijn priesterlijke hart zich plaats tussen het onheilige volk van Sodom.

Als we terug denken aan de inleiding van 3 weken terug dan zien we in gedachten 3 mannen zitten bij de tent van Abraham. Zoals jullie waarschijnlijk nog wel weten waren dit de Heere Jezus met 2 engelen.

Als de mannen wat uitgerust zijn en op het punt staan om te vertrekken, slaan de 3 een veelbetekenende blik in de richting van Sodom. Er staat namelijk in vers 16 “En zij zagen Sodom toe”. In deze woorden ligt iets dreigends en onheilspellends verborgen.

Als Abraham zijn gasten uitgeleide doet, doet de Heere Jezus het woord. De Heere wil op deze manier iets van zijn plan meedelen aan Abraham. Dit doet hij omdat Abraham de vriend van God is. Dit is een teken van de persoonlijke relatie tussen de Heere God en Abraham. We kunnen hiervan leren dat wanneer een vriendschap een hechte band heeft je ook de dingen die in je hart leven met elkaar deelt.

De Heere verteld hier aan Abraham wat Hij van plan is te doen met Sodom. Zoals staat in vers 20 en 21: “Voorts zeide de Heere dewijl het geroep van Sodom en Gomorra groot is en dewijl haar zonden zeer zwaar is, zal ik nu afgaan en bezien, of zij naar hun geroep, dat tot mij gekomen is, het uiterste gedaan hebben, en zo niet, ik zal het weten”.

Hierin zie je dat God rechtvaardig is. Hij moet de zonden straffen! Heb jij het hoofd wel eens gebogen van schaamte omdat het woord van God in al Zijn veroordelende kracht op je af kwam? Wat een wonder als je in deze hopeloosheid van je verloren leven, Het evangelie mag horen. Het Woord van God, waaruit je kunt horen dat de welverdiende straf je zal ontgaan wanneer je jezelf volledig toevertrouwd aan de Heere Jezus. Hierin zie je dat je geen halve waarheden moet vertellen dus niet alleen vertellen over Gods liefde maar ook over zijn toorn. De mens is snel geneigd om die te verzwijgen en wil deze boodschap ook liever niet horen. We horen liever een preek over Gods liefde dan een preek over Gods toorn over onze zonden.

Toch is het beter dit niet te verzwijgen omdat je dan jezelf (en anderen) voor de gek houd.

Daarom brengt de Heere Abraham op de hoogte van Zijn plannen: Het oordeel over Sodom. Sodom is niet toevallig vergaan maar onder de leiding van God. Het was als straf op de zonde. God laat niet met zich spotten, Hij Kan de zonden niet door de vingers zien Dit zien we in vers 24 waarin staat dat het vuur en zwavel regende van de hemel, toen God Sodom verwoeste.

De mannen van Sodom waren boos. Zij waren grote zondaars voor de Heere. Welke zonden deden zij? In het kort zijn dat weelderigheid, wereldszin en wellust.

Maar ook gierigheid en gruwelijkheid. Met gruwelijkheid wordt bedoeld de zonde van homoseksueel gedrag.

Als Abraham voorbede voor Sodom gaat doen kunnen we ons afvragen of het niet verstandiger is voor Abraham om te zwijgen. Want Sodom heeft het gericht dubbel en dwars verdient. Abraham voelt dit zelf ook aan. Hij zwakt de zonden van Sodom dan ook niet af.Hij verontschuldigt ze niet door te zeggen dat ze beter konden weten, omdat ze niet zo`n duidelijke openbaring ontvangen hadden als hij. Maar hij doet juist een beroep op de rechtvaardigheid van God. Hij zegt tegen de Heere in vers 23: “Zult Gij ook de rechtvaardige met de goddeloze ombrengen”. Wat zult Gij dan doen met Uw groten naam, met Uw recht?

Abraham pleit in vers 24: “Misschien zijn er vijftig rechtvaardigen in de stad zult gij hen ook ombrengen”. De reactie van de Heere God is niet verwijtend. In tegendeel, de Heere gaat er helemaal op in. Ter wille van die 50 zal God de hele stad sparen (vers 26).

Maar Abraham is nog niet aan het eind. Hij bedenkt dat het niet onwaarschijnlijk is dat er minder dan 50 rechtvaardigen zijn. Daarom bid hij verder, hij zakt wat het aantal rechtvaardigen betreft. Maar ook bij 40 rechtvaardigen zal de Heere de stad niet verderven. De boog van het gebed wordt echter nog strakker gespannen: Hij zakt tot 30 en daarna tot 20 rechtvaardigen.

Als de Heere ook daar op in gaat heeft hij nog 1 pijl op zijn gebedsboog: Misschien zullen er 10 gevonden worden. 10 op 2 handen te tellen!!! Maar God hoort ook dit gebed. Ik zal haar niet verderven om de tienen wil.

Toen ging de Heere weg. Abraham ging ook weer terug. Verder durfde hij niet te gaan. Hij voelt aan dat hij een grens heeft bereikt.

Er ontstaat een vreselijk drama. Blijkbaar zijn er nog geen 10 rechtvaardigen gevonden in Sodom, waarschijnlijk alleen Lot en de zijnen. Het gezin van Lot wordt eigenlijk tegen wil en dank de stad uitgetrokken. Daarna voltrekt zich het vreselijke oordeel van God. De stad gaat brandend ten onder met al haar inwoners. We lezen in vers 24 en 25: “toen deed de Heere zwavel en vuur over Sodom en Gomorra regenen…. en Hij keerde de steden om”. De dode zee waarin niets kan leven is er nog een aangrijpende herinnering aan.

De vrouw van Lot hangt zo met haar hart aan alles wat ze achterliet, dat ze achterom keek. Dat had God verboden, ze werd een zoutpilaar. (vers 26) Wat kunnen wij hiervan leren? God gaf haar de kans om te ontsnappen aan de dood. Hij liet hierin Zijn liefde zien, Hij gaf haar genade.Maar toch wou ze niet luisteren naar God en vond haar eigen leven, haar Sodom, meer waard dan de God van Abraham. Trekt God ons ook niet keer op keer? En wat doen wij? Kijken we ook verlangend naar de wereld en blijven we ook liever onze eigen wil doen?

Opvallend is dat er nadrukkelijk staat dat de Heere gedacht aan de voorbede van Abraham. Hieruit kunnen we opmaken dat Lot niet gespaard werd omdat hij rechtvaardig was, maar om de voorbede van Abraham. Hier kun je zien hoe belangrijk het is om voor elkaar te bidden! God wil horen op het gebed!

 

Vragen

  1. A.        Waarom was de straf over Sodom zo zwaar? (Je kunt hiervoor 2 Petrus 2:6 opzoeken)

B.        Was het oordeel over Sodom wel rechtvaardig? De mensen daar hadden toch nauwelijks of geen weet van Gods geboden! Je kunt hierbij Mattheüs 11: 23-24 en Romeinen 1: 18-21 betrekken

  1. Wat kunnen we voor lijn trekken tussen de zonden van Sodom (weelderigheid, wereldzin, wellust, gierigheid, homoseksualiteit enz.) Naar de zonden in Nederland nu?
  1. Als we denken over de vorige vragen, wat zouden we dan kunnen zeggen over Nederland en het laatste oordeel.
  1. Homoseksualiteit is vandaag de dag sterk in discussie. Sommigen vinden dat oprechte liefde tussen 2 mensen van hetzelfde geslacht niet gezien mag worden als een zedelijke verwildering. Hoe denken wij hierover? (een richtlijn hiervoor kan Richteren 19: 22 wezen)

vorige


Copyright (c) 2006 My Company. All rights reserved.

webmaster@bertflikweert.nl